Specjalnie wyselekcjonowane owoce, uprawiane w regionie dzikiego Parku Akagera położonego pośród malowniczych wzgórz Rwandy. Kawa Akagera jest ceniona przez koneserów z powodu nietypowego smaku. Początkowo cierpka, o szczególnie poszukiwanym dzisiaj posmaku egzotycznych owoców, subtelnie zmienia się w ustach, pozostawiając przejrzysty smak kardamonu.
Kawa uprawiana w środkowej części Rwandy, w regionie doliny Kizi Rift. Zachwyca orzechowo – owocowym smakiem. Kawa Kizi Rift należy do najszlachetniejszego gatunku kaw Arabica. Rośnie na wysokości 2000 – 2200 m n.p.m., w centralnej części Rwandy. Jej plantacje rozciągają się od lasu deszczowego Nyingwe do wulkanicznego pasma Virunga. O łagodnym smaku orzechów i kwitnących ziół jest ulubionym napojem kobiet.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Ciśnieniowy
Kawiarka
Kizi Rift – light
Kawa Kizi Rift jest wyjątkowa ze względu na swój subtelny smak. Jasno palona pozwala jeszcze wyraźniej wyczuć orzechy z delikatną nutą kwiatową. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalna owocowość i jest delikatna w smaku.
Kawa Gashonga jest uprawiana na wysokości 1683 m n.p.m. w zachodniej części Rwandy, nieśmiało wciśniętej między Kongo a Burundi. Uprawy tej kawy nię są rozległe, dlatego należy ona do rarytasów na światowym rynku. O jej unikatowości stanowi nadzwyczajna nuta marcepanowa z mocą słodyczy. Kawa jest wielobarwna w smaku, z delikatną smugą słodko-kwaskowatej morwy, śliwkowej konfitury i skórki cytryny.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Chemex
Przelewowy
Gashonga – light
Jasno palona kawa Gashonga jest szczególnie lubiana przez koneserów z powodu unikatowej kompozycji smaków. Nuty marcepanu i cytrusów nadają kawie delikatnie orzeźwiający posmak. Idealnie sprawdzi się w metodach przelewowych i alternatywnych.
Gisuma rośnie na wysokości 1700 m n.p.m., w okolicy Parku Narodowego Nyungwe, z obfitością afrykańskiej fauny i flory. Wilgotny górski klimat z dynamiką mocnego słońca i orzeźwiającego deszczu nadają smakowi kawy słodkie brzmienie, czarnych jagód, które urozmaicają orzeźwienie akcenty świeżej, słodkiej pomarańczy.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Chemex
Kawiarka
Gisuma - light
Jasno palona kawa Gisuma subtelnie orzeźwia nutą pomarańczy i uspokaja słodyczą jagód. Umiejętnie przeprowadzony proces parzenia uwydatnia naturalną słodycz owoców. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.
Muhazi jest uprawiana na wysokości 1600 m n.p.m.. Czysta źródlana woda i wulkaniczna gleba okolic jeziora Muhazi sprawiają, że drzewa kawy gatunku Arabica osiągają wysokość większą niż w innych miejscach Rwandy. Ziarna kawy Muhazi mają w smaku niespotykaną słodko-gorzką nutę, pozwalającą wyczuć ślady kakao i mocnej czarnej herbaty jednocześnie. Plantacje tej kawy rozciągają się we wchodniej części Rwandy, na wysokości 1700 m n.p.m.
Proponowane metody parzenia kawy
French Press
Chemex
Przelewowy
Ciśnieniowy
Kawiarka
Muhazi – light
Jasno palona kawa Muhazi cechuje się unikatowym bukietem aromatów. Delikatny akcent kakao i czarnej herbaty rozbudza zmysł smaku. Idealna dla osób szukających w świecie kawy nowych, niebanalnych wrażeń. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.
Kivu Lake - dojrzewająca i suszona w afrykańskim słońcu, jest najbardziej pożądaną kawą przez światowych koneserów. Rośnie na wysokości 1800 – 2000 m n.p.m., na wzgórzach wulkanicznych. Wyselekcjonowane owoce kawy są poddawane naturalnej fermentacji. Jezioro Kivu, wokół którego ścielą się plantacje kawy, rozlewa się na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Kongo, w najwyżej położonej części Doliny Wielkiego Ryftu. Wybuchy wulkanów sprawiają, że gleby graniczące z jeziorem są nieustannie wzbogacane w minerały, co czyni Region Kivu najżyźniejszym regionem Rwandy. Nazywana królową kaw, jest bardzo rozchwytywana.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Ciśnieniowy
Kawiarka
Kivu Lake - light
Jasno palona kawa Kivu Lake odróżnia się od kaw jasno palonych, które przejawiają nuty owocowe i cytrusowe. Kivu Lake ma subtelny posmak czekolady, który idealnie komponuje się z nutami orzechowymi. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych.
Kawa Amasimbi pochodzi z żyznych regionów wulkanicznych północnej Rwandy. Charakteryzuje się dużą słodyczą, która wynika z naturalnej metody obróbki. Świeżo zebrane owoce kawowca są selekcjonowane, a następnie przez 30 dni leżakują w słońcu, by do ziaren mogły przeniknąć aromaty z owocowego miąższu.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Ciśnieniowy
Kawiarka
Amasimbi – light
Jasno palona kawa Amasimbi pochodzi z żyznych regionów wulkanicznych północnej Rwandy. Cechuje się unikatowym bukietem aromatów. Delikatny posmak owoców, miodu i masła orzechowego rozbudza zmysł smaku. Idealna dla osób szukających w świecie kawy nowych, niebanalnych wrażeń. Zalecana do metod przelewowych i alternatywnych. Kawa jasno palona zachowuje naturalną owocowość i jest delikatniejsza w smaku.
Virunga – jest uprawiana na wysokości prawie 2500 m n.p.m., na wzgórzach wulkanicznych, które są mieszkaniem najbardziej atrakcyjnych zwierząt w tym regionie - goryli. Posiada nietypowy smak cytrusów oraz owoców leśnych z wibrującą nutą słodyczy. Mocna i wyrazista w smaku.
Proponowane metody parzenia kawy
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Ciśnieniowy
Kawiarka
Virunga – light
Jasno palona kawa Virunga jest idealna dla osób poszukujących ciekawych doznań. Bardzo dobrze sprawdzi się w metodach alternatywnych jak i przelewowych.
Karambi – delikatna kawa, uprawiana na południu Rwandy, w dystrykcie Nyamagabe, sąsiadującym z dzikim i wilgotnym parkiem Nyungwe. Południowe słońce zabarwia kawę nietypową, subtelną nutą orzechów pecan. Starannie wyselekcjonowane owoce sprawiają, że kawa ma jednorodny, przejrzysty smak. Jest uwielbiana przez kobiety, które cenią sobie subtelny smak i czysty, przejrzysty aromat.
Kawa wywodzi swoją nazwę od żyznego dystryktu Cyahinda, leżącego w południowej prowincji Nyaruguru. Jest uprawiana w górach, ciągnących się wzdłuż granicy Rwandy i Burundi. Sąsiedztwo dzikiej przyrody i górski klimat nadają kawie łagodny smak pieczonych kasztanów, urozmaicony karmelowym akcentem.
Kawa Tysiąca Wzgórz jest uprawiana w wysokich górach Rwandy. Strome zbocza, na których rozpościerają się plantacje optymalizują dopływ promieni słonecznych. Dzięki temu kawa dojrzewa powoli i jest w pełni nasycona smakiem i aromatem. Kawa Tysiąca Wzgórz to 100% Arabica, ręcznie zbierana i selekcjonowana. Jest palona manufakturową metodą mistrzowską w piecu bębnowym, co sprawia, że zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.
Kawa Cyondo jest uprawiana na wysokości 2000 m n.p.m., na żyznych glebach w regionie Rutsiro, w zachodniej części Rwandy. Dla arabiki to znakomite warunki. Bogate w minerały gleby i umiarkowane nasłonecznienie sprawiają, że w kawie uwidacznia się wyraźnie nuta czekolady, którą przełamuje pikantny akord chilli.
Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy. Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
100% ARABICA
Kawa Arabica jest uprawiana głównie w strefie międzyzwrotnikowej, gdzie panują odpowiednie warunki klimatyczne dla tej rośliny. Rośnie na wysokościach od około 600 do 2000 m n.p.m.. Wymaga dużo opieki i uwagi, a zbieranie kawy Arabica jest czasochłonne i wymaga ręcznego zbioru. Arabica jest znana ze swojego delikatnego, łagodnego smaku i aromatu, który jest uważany za bardziej subtelny niż smak kawy Robusta. Kawa Arabica zawiera mniej kofeiny niż kawa Robusta. Średnio kawa Arabica zawiera około 1% kofeiny, co oznacza, że ma około połowę zawartości kofeiny w porównaniu do kawy Robusta. Ze względu na wymagający proces uprawy i zbioru, kawa Arabica jest zwykle droższa niż kawa Robusta. Wysokiej jakości Arabica może kosztować nawet kilkanaście razy więcej niż najtańsza kawa Robusta.
RWANDA
Region uprawy definiuje smak
Red Bourbon
Rośliny Bourbon słyną z produkcji wysokiej jakości ziaren kawy Arabica, które są bardzo cenione wśród miłośników kawy za swoje bogate i złożone profile smakowe. Kawa Red Bourbon jest zwykle prażona na jasno lub średnio, aby zachować jej wyjątkowe smaki i aromaty. Charakteryzuje się bogatym smakiem, który łączy nuty cytrusowe z subtelnymi nutami karmelu i czekolady. Kawa w Rwandzie jest uprawiana głównie w małych gospodarstwach rolnych, gdzie stosuje się tradycyjne metody uprawy. Warto pamiętać, że smak i właściwości kawy Arabica Red Bourbon mogą się różnić w zależności od regionu, w którym została uprawiona oraz sposobu jej prażenia i parzenia. Jest to odmiana kawy o niskiej wydajności zbiorów, ale wysokiej jakości, co sprawia, że jest to zwykle kawa premium.
Czym jest Kawa Speciality?
Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy. Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
Kawa z Misją
Kupując kawę wspierasz lokalnych plantatorów! Dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rozwój edukacji i opieki medycznej głównie w krajach Afryki, Ameryki Południowej i Azji, gdzie pracują misjonarze. Wspieramy prowadzone przez nich dzieła, przedszkola, szkoły, szpitale i ośrodki zdrowia.
Fundacja Salvatti
Pallotyńska Fundacja Misyjna Salvatti.pl jest jedną z najbardziej znanych organizacji pozarządowych działających w ramach Kościoła katolickiego. Obejmuje swoim zasięgiem coraz więcej regionów świata, nękanych przez ubóstwo, wojny i klęski żywiołowe.
Wolontariat Misyjny
Pallotyński Wolontariat Misyjny to program, który skierowany jest do osób w każdym wieku, którzy chcą poświęcić swój czas, energię i umiejętności, aby pomagać innym. Program ten ma na celu rozwijanie i kształtowanie postaw wolontariackich oraz propagowanie wartości chrześcijańskich.
Dowiedz się więcej o alternatywnych metodach parzenia:
aeropress
French Press
Drip
Przelewowy
Chemex
Kawiarka
Ambasada Kaw Salvatti ul. Brzeska 107A 21-500 Biała Podlaska
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.