KAWA SPECIALITY SALVATTI ZIARNISTA 250 G KIVU LAKE
Opis
Kawa ziarnista Speciality Salvatti Kivu Lake
Ręcznie zbierane ziarna z delikatnymi nutami smakowymi bez aromatów
Zamknij na chwilę oczy i powiedz: z jakim zapachem kojarzy Ci się poranek?
…tak, dokładnie…
Założę się, że już to czujesz. Ten przyjemny i pobudzający aromat… To ona. To Twoja filiżanka gorącej Kawy Speciality Salvatti.
Bierzesz pierwszy łyk i od razu czujesz tą doskonałą kompozycję. Naturalny smak przełamany słodyczą. Każdy kolejny łyk rozgrzewa Cię, pobudza i sprawia, że ten szaro-mglisty poranek zapowiada fantastyczny dzień. Narasta w Tobie energia – o to właśnie chodzi! Przecież każdy poranek z Twoją ukochaną filiżanką kawy taki jest!
Czym jest kawa Speciality?
Wyrażenie "speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy te miały być pozbawione defektów i charakteryzować się najwyższą jakością. Obecnie kawy speciality to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani “somelierzy” kawy.
Kawa speciality podlega najwyższej jakości obróbce. Cały proces produkcji, który rozpoczyna się już na plantacji, poprzez zbiory, płukanie, suszenie, selekcjonowanie ziaren po wypalenie oraz parzenie samej kawy jest wysoce sprofesjonalizowany.
Region pochodzenia definiuje smak
Ziarna pochodzące z pojedynczych plantacji sprawiają, że w kawie koncentrują się naturalne aromaty charakterystyczne dla danej gleby i regionu uprawy. Wysokość ok. 2000 n.p.m pozwala owocom kakaowca korzystać z pełni słońca. Salvatti to wysokogatunkowa kawa typu "Speciality" z Rwandy z aromatami naturalnymi pochodzącymi z gleby, na której rośnie kawa.
Kivu Lake rośnie na wysokości 1800 – 2000 metrów n.p.m, na wzgórzach wulkanicznych. Okres zbiorów trwa od marca do czerwca. Wyselekcjonowane owoce kawy są poddawane naturalnej fermentacji. Jezioro Kivu, wokół którego ścielą się plantacje kawy, rozlewa się na granicy Rwandy i Demokratycznej Republiki Kongo, w najwyżej położonej części Doliny Wielkiego Ryftu. Wybuchy wulkanów sprawiają, że gleby graniczące z jeziorem są nieustannie wzbogacane w minerały, co czyni Region Kivu najżyźniejszym regionem Rwandy. W ostatnich latach wybuchały wulkany Nyiragongo i Nyamulagira, które dostarczyły glebie nowej porcji wulkanicznego bogactwa. Dlatego kawa uprawiana w tamtym regionie ma wyjątkowy smak.
Najwyższa jakość na każdym kroku
Popularne kawy największych producentów są zbierane maszynowo przez kombajn, przez co do paczki trafia każdy owoc z kawowca - ten przejrzały, jak i niedojrzały czy nadgniły, z grzybiczym nalotem. To negatywnie wpływa na smak kawy i przede wszystkim na nasze zdrowie, a to może powodować dolegliwości ze strony układu trawienia.
Ziarna kawy Salvatii są zbierane ręcznie po czym bardzo wnikliwie i skrupulatnie selekcjonowane. W jednej paczce znajdują się ziarna z jednej plantacji, a dojrzewanie w tych samych warunkach glebowych i klimatycznych wpływa na doskonałą jakość kawy.
Kameralnie i cierpliwie wypalone ziarna
Twoja kawa Salvatti powstaje w małej, kameralnej palarni, które spełniają wymóg „Speciality”. To wszystko dzięki ręcznie zbieranym i wyselekcjonowanym ziarnom, które zapewniają szlachetność smaku i tak wiele korzyści dla zdrowia. Każdego ranka możesz cieszyć się wyjątkową kompozycją aromatów i być zmotywowanym do działania – to zapewni Ci każda kropelka kawy. Twojej kawy Kivu Lake.
Zaletą świeżo palonej kawy Salvatii Kivu Lake jest to, że podczas parzenia uzyskuje się o niebo lepszy smak i bardzo bogaty aromat. Twoja Kivu Lake jest palona na bieżąco w małych ilościach przez co każde nawet najmniejsze ziarenko kawy jest otoczone opieką od początku do końca.
Kivu Lake charakteryzuje się łagodnym jaśminowym smakiem z przełamaniem słodyczy czekolady. Nazywana królową kaw i jest bardzo mocno rozchwytywana.
Jak ją przygotować?
Kawa Salvatti Kivu Lake zalecana do metod przelewowych, ale sprawdzi się do wszelkich metod parzenia.
Kawa z misją!
Kupując kawę wspierasz lokalnych plantatorów! Dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rozwój edukacji i opieki medycznej głównie w krajach Afryki, Ameryki Południowej i Azji, gdzie pracują misjonarze. Wspieramy prowadzone przez nich dzieła, przedszkola, szkoły, szpitale i ośrodki zdrowia.
Najważniejsze rzeczy o Twojej kawie:
-
100% Arabika typu Bourbon
-
Zalecana do metod przelewowych; sprawdzi się również do wszelkich metod parzenia.
-
Ręcznie zbierane i selekcjonowane ziarna
-
Przejrzysty smak z nutami smakowymi bez aromatów
Parametry
Producent | Salvatti |
Symbol | KIVU LAKE 250Z |
EAN | 5905669742016 |
Kod | AGDDO 0KAW--SAL-090058 |
Rodzaj | Ziarnista |
Gatunek | 100 % Arabica wysokogatunkowa typu "Speciality" |
Odmiana | Bourbon |
Kraj pochodzenia | Rwanda |
Region uprawy | Kivu Lake |
Wysokość uprawy | 2000 m n.p.m. |
Nuty smakowe | Czekolada, jaśmin |
Cechy dodatkowe | Kólowa kaw |
Zalecna do parzenia | Nadaje się do wszystkich metod parzenia |
Waga (g) | 250 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.