Alternatywne sposoby parzenia kawy
Co to jest kawa alternatywna?
Alternatywy najczęściej polegają na przelewaniu wody przez drobinki kawy, a uzyskane w ten sposób napary są z reguły delikatniejsze w smaku, mniej skondensowane, zwykle też bardziej owocowe od klasycznego espresso, choć każda z metod charakteryzuje się swoimi, odmiennymi właściwościami.
Drip
Driper to jeden z przelewowych sposobów przygotowania kawy. Wydobywa z ziaren aromaty owoców oraz uwydatnia ich kwasowy charakter. Warto przy wyborze drippera pamiętać o tym, że różne materiały, z których urządzenie zostało wykonane, mają wpływ na finalny smak kawy,
a mamy z czego wybierać. Dripery najczęściej wykonuje się z takich materiałów jak: szkło, metal, porcelana, plastik. Driper znany jest
ze swoich właściwości uwydatniania wszelkich niuansów ukrytych
w ziarnach – zarówno tych dobrych, jak i negatywnych cech danej kawy. Dlatego właśnie ziarno używane do przygotowania kawy driperem powinno być najwyższej jakości.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
drip V60, filtry, stoper, miarka do cieczy, miarka do ziaren (dołaczono do drippera), ulubiony kubek
Wyposażenie rekomendowane:
drip V60, filtry, stoper, waga termometr, konewka, szpatułka – mieszadełko, ulubiony kubek lub serwer.
Woda:
300g (300ml)
Ziarna:
18g [3łyżki stołowe; 6g kawy / 100g (100ml) wody]
Czas parzenia:
2,5 min
Grubość przemiału:
grubszy piasek, coś pomiędzy gruboziarnistą a drobnoziarnistą solą
Sposób Przygotowania :
1. Odmierzamy proporcję kawy, w proporcji 6g kawy na 100g wody.
W tym czasie oczywiście gotujemy przefiltrowaną wodę ( jeśli nie mamy wagi, możemy użyć miarki do kawy dołączonej do dipperów – mają one 3 podziałki na 8,10 i 12g, lub łyżki stołowej – w jednej łyżce mieści się około 6g kawy więc odmierzamy 3 łyżki).
2. Dripper ustawiamy na serwerze lub kubku, filtr zaginamy wzdłuż preferowanej linii, dzięki czemu ułoży się idealnie. Rozmiar filtra dobieramy do rozmiaru drippera. Filtry mogą być szare i białe. Różnica jest minimalna – te szare łatwiej się rozpadają i w bezpośrednim teście, a w dodatku odrobinę wyczuwalny jest papierowy aromat filtra w naparze, dlatego najczęściej sięgam po białe. Filtr obficie przelewam gorącą wodą – by go opłukać, a także po to, by ogrzać dripper i kubek lub serwer, do którego będzie się wlewał napar.
3 Mielimy kawę – standardowo na grubszy piasek, Jednak jeśli zwiększymy propozycję kawy i wody, to stosujemy grubszy przemiał.
4. Wylewamy wodę z kubka/serwera i wsypujemy zmieloną kawę. Potrząsamy driperem, by ułożyć ziarna równomiernie.
5. Stawiamy wszystko na wadze,, uruchamiamy stoper i powoli zalewamy ziarna wodą o temperaturze 88-94℃ (do sprawdzenia temperatury przydatny jest termometr, jednak w razie jego braku wystarczy przelać świeżo zagotowaną wodę do dzbanka i odczekać około minuty – powinna wówczas mieć około 92℃). Przydaje się
do tego dzbanek z dzióbkiem, wtedy zalanie jest bardziej precyzyjne. Zmielone ziarna zalewamy 50g wody. Preinfuzja ( inaczej blooming, czyli rozkwitanie kawy) trwa około 30s.
6. Po upływie 30s dolewamy około 70g wody, delikatne poruszamy dripperem by kawa parzyła się równomiernie. Po kolejnych 20s dolewamy około 50g wody i tak co 15-20s po 50g wody aż do uzyskania odpowiedniej ilości naparu.
7. W trakcie parzenia dobrze jest delikatnie poruszać dripperem
lub zmieszać napar szpatułką – by unikać nierównomiernego zaparzania. Metoda powolnego dolewania powoduje, że napar jest bardziej zbalansowany, intensywny i pozbawiony niechcianej goryczy.
Niezbędne akcesoria DRIP
Chemex
Stworzony został przez Petera Schlumbohma, chemika, który poświęcił swoje życie między innymi temu, aby wydobyć z kawowego naparu jak najwięcej aromatów. Chemex został wybrany jednym ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów. Nic
w chemexienie jest przypadkowe. Zarówno kształt jak i materiał, z którego został wykonany, mają za zadanie odseparować i zabezpieczyć napar przed pochłanianiem niepożądanych aromatów. Dzięki temu napar jest delikatny oraz klarowny w smaku – parząc Kawę w chemexie, otrzymamy zupełnie inny efekt niż ten, który znamy z ekspresów ciśnieniowych
czy innych alternatywnych metod parzenia kawy.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
Chemex, filtry do chemexa, stoper, miarka do cieczy, miarka do ziaren.
Wyposażenie rekomendowane:
chemex, filtr do chemexa, stoper, waga, termometr, konewka
Woda:
500g (500ml) naparu, 86-96℃
Ziarna:
30g [5 łyżek stołowych, 6 g kawy / 100g (100ml) wody]
Czas parzenia:
3,5 min
Grubość przemiału:
sól gruboziarnisa
Sposób Przygotowania :
1. Na początku odmierzamy kawę, w proporcji 6g na 100g wody,
a w międzyczasie gotujemy przefiltrowaną wodę. Najlepsza proporcją na poniedziałkowy poranek jest zdecydowanie 30g kawy na 500ml wody. Starcza na tyle, że można się obudzić.
2. Po odmierzeniu odpowiedniej ilości ziaren do chemexa wkładamy filtr
i przelewamy gorącą wodą. To po pierwsze, usunie ewentualnie posmak papieru z naszego naparu, a po drugie, ogrzeje naczynie. Należy pamiętać o wylaniu tej wody. Poranna kawa wzbogacona popłuczynami z filtra zdecydowanie nie należy do przyjemności 😉.
3. To świetny moment na zmielenie kawy. Z racji grubego filtra i dość długiego kontaktu ziaren z wodą kawę mielimy dość grubo – powinna przypominać sól gruboziarnistą. Po zmieleniu kawy wsypujemy ją
do filtra i delikatnym ruchem naczynia rozkładamy równomiernie.
4.Włączamy stoper i wodą o temperaturze 84-96℃ delikatnie zalewamy kawę w proporcji 1g kawy a 2g wody, czyli w przypadku 30g kawy wlewamy około 60g wody Do tego właśnie przydaje się waga. Jednak jeśli jej nie mamy, to po prostu nasączmy wodą ziarna. Czekamy około 30s. Ten proces to BLOOMING ponieważ właśnie teraz kawa rozkwita.
5. Po upływie 30s powoli dolewamy pozostałą wodę. Ci, którzy nie posiadają wagi, nie mają czym się martwić – można zaznaczyć sobie markerem odpowiedni poziom naparu w dzbanku. Przy powolnym dolewaniu nie ma obawy, że przeoczymy odpowiedni moment.
Niezbędne akcesoria CHEMEX
kawiarka
Inaczej makinetka, kafetierka, moka, z założenia powstała jako alternatywa dla ekspresu, dzięki której możemy w bardzo prosty sposób przygotować wyśmienitą kawę w domu. Kawiarki występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu odpowiednio dobrany model umożliwi nam przygotowanie kawy dla jednej osoby, jak i całej rodziny lub sporego grona znajomych. Na rynku dostępne są aktualnie zarówno kawiarki tradycyjne, których używamy na kuchence (gazowej bądź indukcyjnej) jak i elektryczne.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
kawiarka/kafetierka/Makinetka, stoper
Wyposażenie rekomendowane:
jak wyżej
Woda:
w zależności od rozmiaru kawiarki
Ziarna:
w zależności od rozmiaru kawiarki
Czas parzenia:
1-2 min
Grubość przemiału:
drobny cukier
Sposób Przygotowania :
1. Jak najlepiej odmierzyć ziarna do zaparzenia kawy w kawiarce? Najlepiej odmierzyć ilość ziaren wsypując je do docelowego sitka w którym się wsypuje kawę zmieloną. Dzięki temu wychodzi najlepiej, wtedy gdy postępujemy zgodnie z założeniem twórcy kawiarki.
2. Kawę mielimy drobno – powinna przypominać drobny cukier (ale jeszcze nie kakao czy mielony cynamon) i wsypujemy do sitka. Zmieloną kawę delikatnie rozprowadzamy dłonią, by powierzchnia była równa. Nie ubijamy, za to usuwamy drobinki z brzegów by nie zapchać uszczelek.
3. Przefiltrowaną i (co ważne) przegotowaną, gorącą wodę wlewamy do zbiorniczka. Nie więcej i nie mniej. Dlaczego woda powinna być od razu gorąca? Unikamy wówczas nadmiernej goryczy i suchego posmaku.
4. Skręcamy górną i dolną część bardzo dokładnie, ale nie na siłę.
5. Stawiamy kawiarkę na ogniu. Wieczko zostawiamy otwarte, by mieć pełną kontrolę nad procesem parzenia.
6. Gdy kawa zacznie powoli napełniać górny zbiorniczek, zamykamy wieczko i uruchamiamy stoper.
7. Ten ostatni etap powinien trwać od 30s do 2min , w zależności od preferencji. Niektóre kawy lepiej smakują kiedy się je potrzyma dłużej,
a niektóre krócej. Najlepiej posprawdzać samemu 😄.
Kawiarka - niezbędne akcesoria
French Press
To proste urządzenie przeznaczone do przygotowywania kawy. Tutaj mamy cylindryczne naczynie, w którego wnętrzu znajduje się tłok z sitkiem na końcu, dzięki któremu błyskawicznie odseparujemy napar od fusów. French press świetnie sprawdza się, gdy musimy przygotować większą ilość kawy w szybki i prosty sposób. Mimo banalnie prostej zasady działania oraz dużej dostępności różnych produktów w różnych przedziałach cenowych warto kupić produkt lepszej jakości.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
french press, stoper, miarka do cieczy, miarka do ziaren, łyżka
Wyposażenie rekomendowane:
french press, stoper, waga, termometr, konewka, szpatułka – mieszadełko
Woda:
500g (500ml) naparu 94-95℃
Ziarna:
30g [5 łyżek stołowych, 6g kawy / 100g (100ml) wody ]
Czas parzenia:
4 min
Grubość przemiału:
sól gruboziarnisa
Sposób Przygotowania :
1. Do french pressa wlewamy gorącą wodę by rozgrzać naczynie.
2. Odmierzamy 30g ziaren i mielimy grubo, na drobiny przypominające sól grubo ziarnistą.
3. Z french press'a wylewamy wodę, wsypujemy kawę, lekko potrząsamy, by równo ułożyć ziarna. Stawiamy na wage (lub używamy miarki
do cieczy), włączamy stoper i wlewamy około 50g wody. Po 30s wlewamy pozostałą część wody.
4. Po upływie 1min mieszamy kawę kilka razy. Zapewni to równomierną ekstrakcję.
5. Gdy upłyną 4min od pierwszego kontaktu ziaren z wodą, przykrywamy dzbanek pokrywką z tłoczkiem i delikatnie przyciskamy. I gotowe 😉 !
Niezbędne akcesoria frenchPress
aeropress
To urządzenie do zaparzania kawy w formie strzykawki z tworzywa sztucznego, które stało się popularne od 2005 roku między innymi
ze względu na łatwość użycia oraz poręczność. AeroPress jest również najmłodszą metodą parzenia kawy w zestawieniu alternatywnych metod parzenia kawy. Kawa przyrządzona za pomocą tego urządzenia charakteryzuje się wyczuwalnie mocnym owocowym aromatem. AeroPress wydobywa z kawy również jej kwasowe nuty. Konstrukcja AeroPressu umożliwia nam eksperymentowanie zarówno z ilością kawy jak i ilością wody, dzięki czemu możemy uzyskać wyjątkowo smaczny napar.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
aeropress, filtry do aeropressu, stoper, mieszadło, miarka do ziaren (do urządzenia dołaczona jest miarka na 12g)
Wyposażenie rekomendowane:
aeropress, filtry do aeropressu, stoper, waga, termomentr, mieszadełko
Woda:
200g (200ml) naparu, 94-96℃
Ziarna:
22g [11g kawy / 100g (100ml) wody]
Czas parzenia:
1,5 min
Grubość przemiału:
średnio drobne, jak sól kuchenna
Sposób Przygotowania :
1. Tłok z gumową uszczelką umieszczamy w Tubie, wlewamy gorącą wodę, by rozgrzać naczynie. Umieszczamy papierowy filtr w plastikowym sitku i przelewamy gorącą wodę.
2. Odmierzamy 22g i mielimy drobno – zaleca się mielenie drobniejsze niż piasek, raczej jak sól kuchenna.
3. Wylewamy wodę z tłoka, wsypujemy zmieloną kawę.
4. Zalewamy tak, by tylko delikatnie przykryć ziarna. Czekamy 20s.
5. Po upływie tego czasu dolewamy wody niemal do pełna (dociskamy napar za pomocą tłoczka aż do pierwszego „syknięcia”. Cały czas parzenia nie powinien zająć więcej niż 1 min.
6. Przygotowujemy kubek odwracamy aeropress i powoli przeciskamy napar za pomocą tłoczka. Gotowe 😄.
Aeropress - niezbędne akcesoria
Ekspres przelewowy
Ekspres przelewowy jest doskonałym rozwiązaniem do dla osób, które nie mają czasu na parzenie kawy w tradycyjny sposób. Wygodny w użytkowaniu idealny do domu oraz twojego biura. To proste i ergonomiczne urządzenie. Historia ekspresu przelewowego rozpoczęła się w 1908 r. Melitta Bents gospodyni domowa znalazła sposób na to, aby ostatni łyk nie zawierał więcej fusów niż kawy. Wynalezione przez nią filtry są podstawą do przygotowania kawy wszystkimi metodami przelewowymi - nie tylko w ekspresie.
Przewodnik po parzeniu:
Wyposażenie podstawowe:
Ekspres przelewowy, filtry papierowe, świeżo mielona kawa
Wyposażenie rekomendowane:
j.w.
Woda:
w zależności od rozmiaru zbiornika w ekspresie
Ziarna:
w zależności od rozmiaru zbiornika na kawę
Czas parzenia:
4-5 min
Grubość przemiału:
sól gruboziarnista
Sposób Przygotowania :
1. Włóż filtr papierowy do kosza na kawę w ekspresie przelewowym. Odmierz potrzebną ilość kawy i zmiel ją w młynku, jeżeli posiadasz ekspres z budowanym młynkiem to wystarczy odpowiednio ustawić grubość mielenia tak jak lubisz.
2. Filtry papierowe przelewamy gorącą wodą. To po pierwsze, usunie ewentualnie posmak papieru z naszego naparu, a po drugie, ogrzeje naczynie. Należy pamiętać o wylaniu tej wody. Poranna kawa wzbogacona popłuczynami z filtra zdecydowanie nie należy do przyjemności.
3. Kiedy filtr został już przepłukany to nie zostaje nic innego jak włączyć ekspres, zasypać kawą filtr i czekać aż kawa przeleje się do dzbanka lub innego zbiornika. Najlepsza temperatura wody do zalewania kawy powinna wynosić około 93-96°C.
4. Gdy kawa będzie gotowa, wyłącz ekspres, wyczyść zbiornik wyrzucając filtr i ciesz się dobrą kawą 😄.